CSM VESTI
GESTACIONI DIJABETES KOD TRUDNICA
Spec. dr med. Jelena Trifunović - Kubat

Gestacioni dijabetes (DMG) je dijabetes koji se prvi put dijagnostikuje u trudnoći. Sama trudnoća ima dijabetogeni uticaj i sve trudnice treba da upražnjavaju zdrav stil života kako bi ostvarile zdravo potomstvo.

Jelovnik pun proteina, povrća, voća, manja količina ugljenih hidrata, umerena fizička aktivnost i naravno, prekid pušenja – predlaže spec. dr med. Jelena Trifunović-Kubat.

 

Ukoliko se pitate koje trudnice su u riziku od gestacionog dijabetesa, odgovor je da su to uglavnom gojazne trudnice, trudnice koje su u prethodnoj trudnoći imale DMG ili veliku bebu (preko 4.000g).

Da li znate kako nastaje DgM?

Usled uticaja antiinsulinskih hormona, progresivno se smanjuje tolerancija glukoze nakon dvadesete nedelje trudnoće, zbog čega se uticaj insulina smanjuje za 50%-70% i tada nastaje insulinska rezistencija. Ukoliko sekrecija insulina postane nedovoljna da savlada insulinsku rezistenciju, tada nastaje intolerancija glukoze što dovodi do gestacijskog dijabetesa.

Kada su u pitanju simptomi, većina trudnica ih ni ne uoči. Manji broj ima povećanu žeđ, učestalo mokrenje, napade gladi, ali to uglavnom povezuju sa samom trudnoćom. Simptome može uočiti jedino lekar prilikom kontrole, a može da posumnja da se radi o DMG-u na osnovu laboratorijskih analiza i ultrazvučnog pregleda ploda.

Dr Kubat savetuje da se kod svih trudnica u mesečnim laboratoriskim analizama kontroliše glikemija, a da se između 24. i 28. nedelje gestacije uradi dvosatni OGTT (oral glucose toletance test) sa 75g glukoze u jutarnjim satima, posle noći kada trudnica nije uzimala hranu. Prethodno veče ne bi trebalo jesti ništa slatko, niti doručkovati tog jutra kada se test radi. Kod trudnica koje se nalaze u povećanom riziku za razvoj ovog poremećaja, preporuka je da se test opterećenja glukozom uradi već na početku trudnoće.

Trudnica kojoj se ustanovi gestacijski dijabetes, treba da ide na higijensko-dijetetski režim ishrane odnosno dijabetičnu dijetu. Ultrazvučni pregledi su češći nego inače. Savetuje se glikemija 2h nakon obroka, a ukoliko rezultati ni tada nisu zadovoljavajući, u terapiju se uvodi insulin da bi se izbegle komplikacije u trudnoći.
Ukoliko se trudnica ne pridržava saveta lekara, do komplikacija ipak može doći, a neke od komplikacija mogu biti i dete sa većom porođajnom masom, povećana količina plodove vode, ali i mnogo veći rizik za nastanak DM tip 2 kasnije tokom života deteta.

Nakon porođaja, terapija insulinom prestaje, ali je potrebno pratiti glikemiju. OGTT treba ponoviti 6 nedelja nakon porođaja. Ukoliko rezultati ne budu dobri, porodilju treba uputiti endokrinologu – poručuje dr Kubat.

Najnovije vesti