Scroll Top
CSM VESTI
Trudnoća i let avionom?
dr Milana Radovanović, specijalista ginekologije i akušerstva

Najčešća pitanja i praktični saveti koje svaka trudnica treba da zna pred planirano putovanje avionom.

Bez obzira da li ste tek ostali u drugom stanju ili uskoro očekujete porođaj, pred Vama su neki od odgovora.

U većini slučajeva, pogotovo ako se radi o urednim trudnoćama putovanje se smatra bezbednim sve dok se ne približi termin porođaja. Let avionom i duži put treba pažljivo razmotriti ako je Vaša trudnoća praćena komplikacijama. Ukoliko planirate put, posavetujte se Vašim ginekologom/akušerom kako biste dobili najbolje savete kako da put bude bezbedan i komforan.

Najboljim vremenom za putovanje se smatra II trimestrar (14-28. nedelja gestacije). Tokom ovog perioda, većini trudnica se vraća energija, jutarnje mučnine ili prestaju ili se smanjuju, i još uvek se ne umaraju tokom kretanja. Posle 28. nedelje gestacije umor može biti izraženiji. Većina avio komplanija dozvoljava let do 36ng. Neke zahtevaju pisanu potvrdu ginekologa u vidu „Fit to Fly“ formulara kojim se precizira termin porođaja.
Izbegavajte let avionom ukoliko Vaše medicinsko stanje može da se pogorša tokom leta ili ukoliko ste u riziku da Vam zatreba hitna medicinska pomoć. Imajte na umu da se najveći broj hitnih pregleda dešava u ranoj trudnoći kao i na njenom samom kraju.

Još saveta...

Nizak vazdušni pritisak koji vlada u  avionu tokom leta može blago smanjiti protok kiseonika kroz krvotok i izazvati neprijatnost ili mučninu. Većina zdravih trudnica ovu pojavu ipak ne oseti jer se njihovo telo brzo navikne na nove uslove. U riziku mogu biti trudnice sa visokom pritiskom, pretećim prevremenim porođajem i one koje su u opasnosti od prevremenog prsnuća vodenjaka.

Ne zaboratite da u trenutku putovanja moze biti termin za neke od važnih pregleda kao što su ekspertski ultrazvuk I i II trimestra te da je poželjno da ih ne preskočite ili obavite na vreme kako bi Vaša trudnoća bila adekvatno vođena.

Uz par praktičnih saveta putovanje avionom može biti udobnije za Vas. Bukirajte mesto sa dodatnim prostorom, pogotovo ako  planirate duže letove. Izbegavajte da pijete gazirana pića, umesto toga pijte vodu.

Nosite sigurnosni pojas tokom celog leta, pravilno postavljen na vaše kukove, a ispod stomaka. Na taj način bićete bezbedni i tokom najmanjih turbulencija.
Što ćešće mrdajte stopala i prste na nogama kako biste pokrenuli cirkulaciju.  Ne oklevajte da ustanete i da prošetate tokom dužih letova.
Za potpunu sigurnost na putovanju obezbedite zdravstveno putno osiguranje za trudnice.