CSM VESTI
KARCINOM GRLIĆA MATERICE
Spec. dr med. ginekologije Miroslav Nikolić

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), karcinom grlića materice uzrokuje 12% svih malignih tumora kod žena i predstavlja drugi po učestalosti maligni tumor ženske populacije na globalnom nivou – kaže dr Miroslav Nikolić član tima Centra Savremene Medicine.

Ukoliko se pitate koje trudnice su u riziku od gestacionog dijabetesa, odgovor je da su to uglavnom gojazne trudnice, trudnice koje su u prethodnoj trudnoći imale DMG ili veliku bebu (preko 4.000g).

KORACI LEČENJA KARCINOMA

Kada lekar pacijentkinji saopšti da ima karcinom grlića materice, pravi se plan lečenja, koje zavisi od stadijuma karcinoma.

Za određivanje stadijuma, najkorisnije su informacije o veličini primarnog karcinoma i o njegovom eventualnom širenju u organizmu.

Sumnja postojanja karcinoma se javlja ukoliko dođe do vaginalnog krvarenja koje se pojavljuje mimo regularnog menstrualnog ciklusa, tokom menopauze ili nakon polnog odnosa.

Ponekad se može pojaviti bol u donjem delu stomaka ili u donjem delu leđa kada se mora misliti na zahvaćenost obližnjih limfnih čvorova. Prisustvo krvi prilikom mokrenja kao i rektalno krvarenje su posledica invazije tumora u mokraćnu bešiku i rektum, i znak su kasnijeg stadijuma bolesti. Ukoliko pacijentkinja ima neke od ovih simptoma, na redu je citološki ili kolposkopski pregled. Prednost tih pregleda odnosno dijagnostičkih metoda je činjenica da se mogu ponavljati ne utičući negativno na promenu na grliću materice. Definitivna dijagnoza se postavlja na osnovu patohistološkog pregleda uzorka tkiva dobijenog biopsijom, kiretažom ili konizacijom grlića materice.

Karcinom se može lečiti na više načina. Cilj svakog načina je ostvarenje najboljeg mogućeg uspeha uz minimum komplikacija. Izbor metode lečenja se odlučuje individualno, nije isti za sve pacijentkinje. Metod zavisi od uzrasta, opšteg zdravstvenog stanja kao i samog izbora pacijentkinje. Hirurško lečenje se sprovodi samo u početnim stadijumima kada se tumor otklanja. Hemioterapija se sprovodi ili u obliku tableta ili intravenski, samo u slučaju kada je karcinom metastazirao u obližnje limfne čvorove.

Ukoliko je karcinom uznapredovao, hemioterapija se može kombinovati sa radioterapijom koja podrazumeva primenu visokog zračenja. Često je preporučljiva kombinacija metoda lečenja radi smanjenja incidencije recidiva i bolje lokalne kontrole bolesti, kao i samog preživljavanja.

Alternativna medicina i komplementarna medicina koje se primenjuju umesto standardnog lečenja, nisu ni naučno ispitane niti potpuno sigurne za pacijentkinje.

Pacijentkinje se često okreću meditaciji, primeni različitih suplemenata (vitamini, biljni preparati), ali je savetovanje sa lekarom i rizicima i prednostima neophodno, pre započinjanja bilo kakve alternativne terapije – završava dr Nikolić.

 

Najnovije vesti